Općenito o EU

Europska unija (kratica EU) jedinstvena je međuvladina i nadnacionalna zajednica europskih država, nastala kao rezultat procesa suradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest država (Belgije, Francuske, Njemačke, Italije, Luksemburga i Nizozemske). Europska unija formalno je uspostavljena 1. studenoga 1993. godine stupanjem na snagu Ugovora o Europskoj uniji (poznatiji kao Ugovor iz Maastrichta).

Europska unija je ekonomska i politička zajednica 28 zemalja članica. EU funkcionira kao sustav neovisnih nadnacionalnih institucija u kojima se donose međuvladine odluke ispregovarane od zemalja članica.

Neposredno nakon dva svjetska rata koji su imali razorne posljedice po europski kontinent, dio europskih vođa shvatio je da je jedini način za uspostavu trajnog mira ujedinjenje kontinenta u političku i ekonomsku zajednicu. Temeljna pretpostavka bila je da zemlje koje međusobno trguju postaju ekonomski neovisne te stoga ne ulaze u međusoban konflikt. Prvi korak u stvaranju nekog oblika europske zajednice napravio je Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, koji je predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik. Kasnije je iz ove, primarno industrijske organizacije, spajanjem s drugim organizacijama na europskom kontinentu nastala EU, a brojnim proširenjima došla je do trenutnog broja od 27 zemalja članica. Hrvatska je također dio tih proširenja te će 1. srpnja postati dio EU kao 28 zemlja članica.

Temeljni principi na kojima EU funkcionira su slobodno tržište i monetarna unija.

Slobodno tržište obuhvaća niz standardiziranih pravnih načela koja se primjenjuju u zemljama članicama. Tako je unutar Schengenskog prostora (22 zemlje članice + 4 zemlje koje nisu dio EU-a) napuštena kontrola granica među državama (osim onih vanjskih), a europsko zakonodavstvo nastoji osigurati slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

Monetarna unija ili eurozona uspostavljena je 1999. godine, a čini je 17 zemalja članica koje kao svoju valutu imaju euro.

Kratke činjenice o EU:

  • 503 milijuna stanovnika (3. u svijetu)
  • 23 službena jezika
  • ukupni BDP iznosi 16 milijardi dolara (2. u svijetu)
  • BDP po glavi stanovnika iznosi 34.000 dolara (42. u svijetu)
  • trgovina EU-a s ostatkom svijeta čini 20% svjetskog uvoza i izvoza
  • plava boja europske zastave simbolizira nebo iznad zapadnog svijeta, a 12 zvijezda u krugu predstavlja stanovnike Europe (njihov broj je fiksan jer je broj 12 simbol potpunosti i savršenstva)